храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Як я допомагала готувати прасад у храмі Крішни

Місяць тому я заїжджала до Рівного, де мене запросили зробити репортаж у храм кришнаїтів. Я вже десь згадувала, що є абсолютно відкритою людиною, тому з радістю погодилась. Тим більше, мені завжди хотілось познімати людей з різними вірами і дізнатись більше про їхні традиції. До речі, досі дивуюсь, чому про це так мало пишуть і розповідають – тут таке велике  поле цікавих напрямків…

Ще один, безперечно позитивний, момент – мені запропонували допомогти у приготуванні прасаду – обіду, розрахованого на + – 60 осіб. Це була просто прекрасна нагода здобути новий досвід та спробувати попрацювати на справжній кухні. Я загорілась. Але буду послідовною…

До храму мене привів кум о 10 ранку. Мене вразило, що будинок під храм надала влада міста (просто не часто почуєш, щоб влада отак просто щось надавала в нашій країні). Кажуть, раніше тут мешкав якийсь посол…

храм кришнаїтів у рівному

Кожну неділю, у другій половині дня, до храму на кіртан* стікаються різні люди. Вони слухають лекції, співають, танцюють, а потім куштують прасад. Прасад – це “божественна” їжа, яка роздається віруючим, і яка готується із самого ранку групою відданих прихожан.

Кіртан або санкіртан (санскрит — «повторювати») [1] — релігійна практика, яка полягає в груповому співі імен божеств і слави богам – вікі

Ми йдемо на кухню, тут вже вирує робота. Сьогодні працює команда Олі і Юри. Потрапити в команду нескладно -достатньо проявити ініціативу і сказати про це старшим прихожанам. Або просто прийти і допомогти.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Я мию руки, одягаю хустину і починаю отримувати інструкції від чергових.

На цю неділю припав екадаши – одинадцятий день після повного або нового місяця. В цей день підтримується піст на зерново-бобову їжу. Юра і Оля вирішили приготувати Сабджи (індійський рецепт тушкованих овочів), соус Чатні (томати, сметана, сир), гречку, картоплю Гуаранга (запечена картопля), салат, йогурт та яблучно-лимонно-м’ятний напій.

Спершу йде підготовка продуктів: хлопці миють та чистять овочі.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Мені дають завдання нарізати картоплю: спершу кубиками для Сабджи, а потім дуже тонкими скибками для запікання. Паралельно починаю розпитувати присутніх про різні традиції та обряди.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Як мені стало відомо, кухня в храмі вважається священним місцем і тут діє особливий ряд правил. На кухні не можна їсти, сюди не допускаються жінки під час критичних днів. Якщо Ви поїли, то перед входом на кухню необхідно добре вимити руки і рот. Якщо, під час приготування прасаду, продукт впав на підлогу – його можна помити, але якщо він торкнувся Ваших ніг – він вважається оскверненим і викидається. Пробувати їжу під час готування також не можна, адже Ви готуєте, в першу чергу, для Бога і це вже якось нелогічно…

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Один з відданих на ім’я Максим розповідає, що увесь посуд на кухні вважається посудом Крішни. З нього не їдять, у ньому лише готується їжа, а в умивальниках нічого не миється окрім нього.

До вогню також допускаються не всі. Максим пояснює, що вогонь посилює нашу енергію, тому готувати страви можуть люди з піднесеною свідомістю. Такими вважаються ті, які слідують наступним правилам: не їдять м’яса, читають 16 кіл махамантри, не грають в азартні ігри, не вживають алкоголь і підтримують статеві стосунки лише зі своєю законною жінкою чи чоловіком.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Ці правила можна зустріти на стінах кухні у роздрукованому вигляді, які висять біля портретів гуру Прабхупади.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Також на стінах можна знайти графік чергувань

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Розпитуюсь іще про заборони, коли один з хлопців жартує, що насправді у храмі можна все, мовляв, тільки не паліть у вівтарній :)

Максим робить ще кілька зауважень стосовно одягу: жінки традиційно мають бути у сарі, а чоловіки у дхоті. Загалом, у ведичній культурі, високі стандарти чистоти і тут вітається одяг з цільної тканини, адже, як пояснив Максим, зі швів практично неможливо повністю випрати весь бруд.

Загалом, працюється мені на кухні якось легко та позитивно. Помічник Андрій зауважує, що я своєю допомогою збагатшую карму на рівні бхакті (божественому). Оля задоволена моєю роботою і не втомлюється повторювати, що мене їй надіслав сам Крішна. А ще вона каже, що, мабуть, у минулому житті, я була відданою і служила храму. Оля питає чи я заміжня, і коли чує заперечну відповідь, тішиться і каже, що моєму чоловікові дуже пощастить. О так, йому пощастить – сміється дещо саркастично мій внутрішній голос (тут голос сміється виключно наді мною, якщо що). Але, незважаючи ні на що, мене наповнюють хороші емоції, команда жартує і постійно щось розповідає, це дає вагомий заряд для роботи. Саме в цей момент я розумію наскільки важлива для плідної роботи хороша згуртована група людей.

У багатьох відданих можна побачити глиняний знак біля перенісся. Це – тілака, слід господа. Візуально він розділений на три пелюстки, що символізує трьох богів: Вішну, Шиву і Брахму. А ще у чоловіків на маківці можна зустріти хвостик – це шикха. У кришнаїтів волосся вважається дуже сильним елементом передачі енергії. Кажуть, що через шикху, Крішна отримує доступ до душі.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

На одній з поличок знаходиться брехунець, з якого постійно лунають лекції гуру. Чи я вслуховувалась в особливі моменти, чи що, але постійно ловила якісь повчання про статеві відносини :)

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Розпитую Юру про кількість продуктів, яка необхідна для того, щоб нагодувати 60 прихожан. Лише для “Гауранги” сьогодні знадобився мішок картоплі та 11 літрів молока.

Їжа для прасаду купується за кошти пожертв для храму. Також прихожани приносять квіти і фрукти для вівтаря. Сьогодні принесли досить немало.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

А тим часом картопля повністю нарізана

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Оля дістала дечки, які ми змастили олією. Далі – слой картоплі, сіль, коріандр, поливаємо сумішшю з молока і куркуми.  Аналогічно повторюємо ще один слой, змащуємо сметаною і посипаємо сиром.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Закінчивши роботу з овочами, Максим питає дозволу в Юри покинути кухню і піти почитати мантри у вівтарну. Я запитуюсь чи можна пофотографувати, ніхто не проти і Оля проводить мене за Максимом.

Я думала, що вівтарна – окреме скромне приміщення, але це зала, де збираються прихожани

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

При вході знаходиться скринька для пожертв та прапорець з мантрою “Харе Крішна”.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Далі – вівтар з гуру Прабхупадою і відбитки його стіп.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Максим молиться біля вівтаря Крішни. На його правій руці – мішечок, в якому знаходяться чотки.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

В іншому куточку читає мантри ще один відданий Сергій.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Я повертаюсь на кухню. В одному казанку смажиться панір для Чатні.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

В іншому вже приготувалась Сабджи.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

В якийсь момент на кухню заходить старший повний чоловік у дуже красивих одежах, усі шанобливо вітаються з ним. Питаюсь хто це був, виявляється президент храму. Як він обирається ніхто не знає, кажуть, що може й самим Крішною. Через якийсь час, президент повертається та стурбовано питається як мене звати і скільки мені років. Дізнавшись, що мені є 18, зникає. Розпитуюсь у команди що до чого. Оля пояснює, що інколи до храму приходять неповнолітні діти, після чого батьки починають звинувачувати кришнаїтів у сектантстві. Питаю чи прогнали б мене, якби мені не було 18. Кажуть ні, просто президент хвилюється і таким чином висловлює свою турботу.

Юра з Ольою відправляють в  духовку картоплю. До речі, вони вже рік, як подружжя. І ще вони звертаються один до одного на “Ви”, таке зараз не часто почуєш.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Окреме фото промислової духовки

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

А ось так виглядає готова Гауранга

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

До храму поступово стікаються люди. Юра каже, що на кухні має залишатись черговий, чим я й користуюсь. Минуло приблизно 4 години безперервної роботи, команда розбіглась і я почала відчувати легку втому, тому врешті присіла на стільчик. Заради цікавості глянула на список вай-фай мереж. У храму своя також є :)

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

В якийсь момент до кухні приходить черговий жрець і починає готувати спеціальний посуд для Крішни. В цей посуд кладеться приготована для прасаду їжа.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Як пояснював філософію прасаду Максим, цією їжею люди висловлюють свою любов до бога. Кришнаїти вважають, що навіть в рослини є душа і споживаючи їжу, ми торкаємось до її карми. Але, якщо ми спершу запропонуємо цю їжу богові – ми отримаємо лише позитивну енергію.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Ось такі порції підносяться до вівтаря і замикаються там приблизно на пів години, мовляв, щоб Крішна поїв. Опісля – посуд повертають на кухню і миють. Після цього прасад нарешті можна роздавати та споживати відвідувачам храму.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Ось в такі відра розкладається їжа, після чого роздається в одноразовий посуд прихожанам.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

До кухні приходить жінка в красивому рожевому сарі. Її звати Тригуномая (це її духовне ім’я) і вона є однією із старших та поважних служительок храму. Кажуть, що вона дуже суворо ставиться до правил, звичаїв та духовності. А ще кажуть, що у буденному житті, вона – вчителька англійської мови.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Що мене трохи дивує – прихожани дещо боязко ставляться до кухні. Багато хто питає чи я сьогодні тут працювала, після чого захоплено мовлять:”Оооо, я хвилююсь навіть тут перебувати. Це дуже висока відповідальність!”.

Кіртан закінчився, тож прасад можна роздавати звичайним відвідувачам. Якщо Ви помітили, то жінки і чоловіки у вівтарній сидять окремо. Це ще один зі звичаїв у товаристві свідомості Крішни.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Мене особисто вразили прихожани, наскільки вони різні. Тут були як і простенькі верстви населення, так і люди, дуже схожі на депутатів, які приїжджали на недешевих машинах.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Кажуть, що покійний Стів Джобс, свого часу, також приходив до кришнаїтів, але заради прасаду, тому що бідував і їсти було нічого.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Мушу сказати, що їжа направду була казково-смачна. Все-таки я вірю в енергетику під час її приготування. Це справді впливає на смак і настрій страв.

храм кришнаїтів у рівному, приготування прасада

Ось і все. День добіг до кінця, пора було втікати додому. Підсумовуючи мій скромний репортаж, можу визначити для себе наступне:

  • Я вперше спробувала працювати на більш серйозній кухні і мені це сподобалось. А ще я дізналась про нові страви, тому мені кортить спробувати їх приготувати вже вдома.
  • Я дізналась багато нового й цікавого про одну із світових вагомих культур. Це, безперечно, корисно та пізнавально.
  • Я розбила кілька своїх стереотипів стосовно кришнаїтів. Чомусь, завжди я уявляла їх людьми зажатими і закритими. Насправді, прихожани у Рівному, виявились відкритими та доброзичливими.

Мені сподобалось працювати з Олею та Юрою, тож дякую їм за таку можливість. Можливо, коли проїжджатиму через Рівне, я знову заскочу, щоб допомогти їм (якщо мене туди знову пустять :))

Сподіваюсь, Вам сподобався мій репортаж. Якщо у Вас виникли ідеї про що б можна було ще таке цікаве написати –  я з радістю вітаю Ваші пропозиції.

 

Categories: Без категорії