Про кабачкові оладки моєї бабусі, моменти і Львівського велокур’єра
Серпень – час для того, щоб ловити моменти. У повітрі вже майорить запах, який натякає на осінь, тому ще є час, щоб втекти за місто, наїстись овочів та фруктів, подумати про добрих людей.
Ловлю себе на думці, що раніше хотілось їсти різну їжу із кафе: шаурму, боули, азіатську кухню. А зараз хочеться простоти. Хочеться кабачкових оладок і теплого чаю з медом та лимоном.
Я беру своїх собак і заходжу в гості до бабусі. На її кухні запечені кабачки з м’ясом та кабачкові оладки. Так дивно, в дитинстві я їх не любила, а зараз смакує. Бабуся пакує частину мені у контейнер і крадькома пригощає чотирилапих.
За кілька днів мені пише Іван, питає чи завезти кабачків. Я не відмовляюсь. Іван – один із перших Львівських велокур’єрів, він робив доставки коли то ще не було мейнстрімом :). До речі, лише зараз помітила, що в Івана в профілі пише “Доставка щастя”.
Колись я готувала різну випічку, робила рецепти, а потім бігала Львовом і роздавала друзям. Іван якось теж підписався під ту роздачу, а потім привіз мені взамін цілий мішок кабачків, довелось робити ікру) А ще, до часів карантину, можна було ввечері зайти в Христофор і неодмінно зустріти там Івана і його дівчину Іру, і сісти собі поруч. Просто так.
Наче лише їжа, наче лише продукти, наче лише звичайні кабачки, але якось тепло, якось просто, якось добре.
Дістаю з холодильника 3 середні кабачки, добре мию, натираю на дрібній терці, не чистячи шкірку. Відтискаю сік (кладу у сито і просто тисну ложкою).
Додаю 2 яйця (так казала бабуся). Мию кріп, який купила нині в цьоці на ринку, дрібно ріжу, додаю до тертих кабачків. Моя бабуся додає туди ж дрібно-порізану зелену цибулю, але сьогодні я її не знайшла.
Сіль, перець, експериментую і додаю ще трохи сушеного часнику.
5 столових ложок борошна. Нарешті можна перемішати.
Грію олію на пательні, викладаю ложкою оладки та обсмажую з двох сторін до рум’яної скоринки.
Буває, що не вгадаєш з пропорціями. Якщо оладки розвалюються – значить треба додати ще трохи борошна. Добре робити тестову оладку, потім спробувати і, в разі чого, довершити консистенцію.
Оладки готові, чай заварений, сідаю на підлогу на балконі. За мною хвостом приходять собаки. Дме легкий прохолодний вітер і якось надто рано жовтіє листя. І так просто, і так добре…
Смачного!
- 2-3 середні кабачки
- 2 яйця
- кріп
- зелена цибуля
- 5 ст.л. борошна
- сіль, перець, олія
- Помийте кабачки, натріть на дрібній терці і відтисніть сік (я роблю через дрібне сито)
- Помийте кріп та цибулю, дріюно поріжте та додайте до кабачків
- Додайте яйця, борошно, сіль, перець. Перемішайте
- Розігрійте олію на пательні і обсмажуйте оладки на середньому вогні до рум'яної скоринки
Схожі записи
Categories: Tasty Recipes