Про факапи або скільки разів потрібно приготувати страву аби вона потрапила у блог | типові помилки у кулінарних рецептах

Про факапи або скільки разів потрібно приготувати страву аби вона потрапила у блог

Так склалось, що в деяких речах я лишаюсь незмінним перфекціоністом, тому кожну страву для блогу я готую власноруч і ретельно перевіряю. Для мене головними критеріями є простота та гарний результат. Інколи усе виходить ідеально з 1 разу і я безмежно тішусь, фотографуючи для блогу новий рецепт. Але буває, що не все так гарно, як може виглядати на картинках. Тож сьогодні я розкажу про свої провали та типові помилки у рецептах, яких насправді трапляється дуже багато.

Якщо зазирнути за куліси Tasty World, то можна побачити, що за красивими знимками ховаються багато проб, помилок і сміттєвих пакетів. Інколи я можу переробляти страву кілька разів, а інколи вона може тут так і не з’явитись.

Загалом провали в рецептах можна звести до кількох пунктів: неправильний режим чи температура в духовці, неадекватний рецепт, нездалі аксесуари, власні помилки.

Неправильний режим/температура

Не усі духовки однакові. І якщо в якомусь рецепті може стояти 180 градусів, не факт, що Вам не варто ставити 200. А ще, залежно від типу випічки, Вам може знадобитись специфічний режим.

Вдома ми якось звикли до старої газової духовки, тому, отримавши нову електричну модель, я певний час запікала усе на стандартному режимі. Останній мій факап трапився з паскою. Я хотіла зробити для блогу вегетаріанський рецепт на Великдень…

Спершу духову шафу зайняла бабця, наставивши у стандартний режим штук 5 пасок. Вони почали горіти зверху, залишаючись сирими всередині.

Я додала туди ще й свою пасочку з більш рідким тістом. Словом, вона підгоріла, а коли я її витягувала, то до всього вона ще й впала та розвалилась. Чудова мотивація на свято :)

Про факапи або скільки разів потрібно приготувати страву аби вона потрапила у блог | типові помилки у кулінарних рецептах

Висновок: якщо готуєте кілька позицій випічки і хочете аби вони красиво та рівномірно пропеклись – використовуйте режим конвекції.

Неадекватні рецепти

Гадаю, коли у людини є великий досвід, наприклад, як у хороших шеф-кухарів, вони можуть заздалегідь побачити у рецепті якусь похибку. Однак, для людини, яка займається кулінарією на аматорському рівні – це досить складно.

А ще, буває, побачиш рецепт із мега-крутою картинкою і тобі от тут і зараз хочеться його відтворити. Але Ви ніколи не можете знати чи сам автор це готував і чи часом він десь не косячив. Це мій найбільш болючий пункт, який найбільше мене демотивує. Чому? Наприклад, тому що взимку я готувала морквяний торт для подруги на день народження і викинула в смітник 5 коржів.

Ще приклад, побачила у відомої кулінарної блогерші Чадейки сирний пиріг з абрикосами. Я дуже давно мріяла зробити щось подібне, тому відразу помчала у магазин. Що ж, візуально він вийшов направду гарним, але всередині сирий.

Про факапи або скільки разів потрібно приготувати страву аби вона потрапила у блог | типові помилки у кулінарних рецептах

Я готувала цей торт 3 рази, купуючи щоразу зовсім недешеві інгредієнти і 3 рази він не пропікався. До речі, вже пізніше я прочитала коментарі до цього рецепту і знайшла аналогічні скарги :(

В бонус: дивні кейкпопси за рецептом з якогось сайту.

Про факапи або скільки разів потрібно приготувати страву аби вона потрапила у блог | типові помилки у кулінарних рецептах

Нездалі аксесуари

Провал з цього розряду трапився з моїми капкейками. Не пам’ятаю де я купила ці паперові формочки, але якщо знову побачу це забарвлення “у клітинку”, оминатиму їх десятою дорогою. По-перше, вони відразу мали сильний запах фарби, по-друге, ця фарба під час випічки поплила і зіпсувала мою недешеву форму, яку тепер неможливо відмити. По-третє, папір настільки моцно прилип до капкейків, що його довелось зрізати ножем. Словом, не завжди дешевші речі можуть бути хорошими.

Про факапи або скільки разів потрібно приготувати страву аби вона потрапила у блог | типові помилки у кулінарних рецептах

До речі, вони не шоколадні, вони згоріли і мали виглядати ось так:
hd450x300

Власні помилки

До цього пункту можна віднести як відсутність досвіду та практики, так і неуважність. Наприклад, я маю проблему з італійськими ньокі (по-нашому – ліниві варенники чи палюшки). У красивих зарубіжних рецептах цю страву купують напів-готовою і приправляють якимось класним соусом. У нас я не зустрічала морожених ньокі, тому вже не раз пробувала робити їх власноруч. В результаті, їсти можна, але вигляд вони мають непрезентабельний, швидше нагадуючи якесь “місиво”.

Про факапи або скільки разів потрібно приготувати страву аби вона потрапила у блог | типові помилки у кулінарних рецептах

Також деколи я тестую рецепти з закордонних блогів і певні інгредієнти або сильно б’ють по кишені, або взагалі відсутні. Наприклад, сир філадельфія. Він недешевий, а я не бачу сенсу купувати кілька пачок на чізкейк, якщо у нас можна придбати домашній білий сир. Зрештою, можливо, я й плачу більше, адже через неправильні пропорції мій останній американський сирник “поплив”.

Про факапи або скільки разів потрібно приготувати страву аби вона потрапила у блог | типові помилки у кулінарних рецептах

Комбо

Інколи можна побити рекорди, та помилитись кілька разів. Наприклад, моя полунична кростата. Перше – похибка в рецепті з кількістю тіста. Мені його не вистачило і при запіканні у формі воно пооблазило вниз. Друге – я не знала, що пористий білий шоколад не топиться до однорідної маси, тому поливка у мене схожа більше на пташиний послід. Також мені не сподобалась консистенція курду. Як на мене, занадто рідкий. Але я пробуватиму ще…

Про факапи або скільки разів потрібно приготувати страву аби вона потрапила у блог | типові помилки у кулінарних рецептах

Не здаватись!

Раніше мої невдачі мене морально вбивали. Коли щось не виходило постійно, то руки просто опускались, адже я витрачала гроші і псувала продукти. Після таких фейлів часом взагалі не хотілось заходити на кухню.

Зараз у мене знову труднощі. Я зробила підбірку рецептів з полуницею і наразі жодна страва у мене не вийшла. Я, здається, вже починаю звикати до таких штук і сильно не засмучуюсь. Друзі ж кажуть, що їстимуть мої кулінарні експерименти у будь-якому вигляді. А коли я пишу, що у мене знову щось пішло не так, товариш Сірьожа відповідає: “Неси сюди, дєд даєст!”. Натомість, мій хлопець пропонує створити ще один блог, куди він буде постити мої невдалі рецепти під своїм іменем. Ідея, насправді кумедна і прикольна :)

Наостанок скажу, що ми усі вчимось і не відразу досягаємо майстерності. Так, інколи дуже шкода продуктів, грошей та витраченого часу, але якщо поряд є ті, хто доїдять Ваші страви у будь-якому вигляді, то не все так погано :)

Categories: Tasty Recipes, Useful, Без категорії