Непальська кухня: кірш

Непальська кухня: кірш

З кухні чутно п’янкий і тонкий аромат кардамону та кокосу, мабуть, саме так має починатись гарний ранок. А позаяк за вікном дощ, організм потребує чогось теплого і ніжного. Тож для сьогоднішнього сніданку пасуватиме рисова каша, яку я спробувала у Непалі – кірш.

Непальська кухня: кірш

Рецепт дуже простий, вимагає мінімум інгредієнтів і не потребує спеціалізованих навичок. Отже, з розрахунку на 2 особи, нам знадобляться:

  • 250 г білого рису
  • 1 л молока
  • 0,5 л води
  • цукор на смак (непальці додавали на 1 кг рису 500 грам!)
  • кокос або 2 ст.л. кокосової стружки
  • 3 зернятка кардамону
  • 2 лаврових листки
  • 40 г масла

Непальська кухня: кірш

Скип’ятіть молоко з водою у каструлі з товстим дном. Додайте до нього добре промитий рис і 2 лаврових листки. Відрегулюйте вогонь так, щоб молоко не втікало. Не забувайте час від часу помішувати кашу, щоб вона не пригоріла.

Насправді я завжди додаю молоко і воду на око – приблизно 1:3 у відношенні рис-рідина. Непальці на 1 кг рису дають 3 л молока та 0,5 л води, але кірш вони готують у скороварках.

За хвилин 10-15 додайте розмелені зернята кардамону (я подрібнюю їх у ступці).

Непальська кухня: кірш

За 10 хв до готовності, додайте 2 ст.л. кокосової стружки (в Непалі місцеві жителі просто нарізають пластівцями кокос, але стружка також гарна альтернатива). Якщо у Вас вдома є мигдаль, то він також чудово доповнить смак каші, тож його можна сміливо використовувати як додатковий інгредієнт.

Додайте цукор. Знову ж таки, я готую більш дієтичний варіант – без масла та цукру, натомість, додаю мед вже до готової каші.

Загалом, кірш готується 20-30 хвилин. Слідкуйте за тим, щоб молоко зменшилось в об’ємі.  Я люблю густий кірш, тому чекаю, доки рідини залишиться геть мало. Але майте на увазі, що рис густішає при охолодженні, тому не переборщіть.

Коли рис приготується, зніміть кашу з вогню, додайте масло та перемішайте. Подавати кірш можна як гарячим, так і охолодженим. Смачного!

Непальська кухня: кірш
 
Час підготовки
Час готування
Загальний час
 
Кухня: непальська
Інгредієнти
  • 250 г білого рису
  • 1 л молока
  • 0,5 л води
  • цукор на смак (непальці додавали на 1 кг рису 500 грам!)
  • кокос або 2 ст.л. кокосової стружки
  • 3 зернятка кардамону
  • 2 лаврових листки
  • 40 г масла
Інструкції
  1. Скип'ятіть молоко з водою у каструлі з товстим дном. Додайте до нього добре промитий рис і 2 лаврових листки. Відрегулюйте вогонь так, щоб молоко не втікало. Не забувайте час від часу помішувати кашу, щоб вона не пригоріла.
  2. За хвилин 10-15 додайте розмелені зернята кардамону (я подрібнюю їх у ступці).
  3. За 10 хв до готовності, додайте 2 ст.л. кокосової стружки (в Непалі місцеві жителі просто нарізають пластівцями кокос, але стружка також гарна альтернатива). Якщо у Вас вдома є мигдаль, то він також чудово доповнить смак каші
  4. Додайте цукор. Знову ж таки, я готую більш дієтичний варіант - без масла та цукру, натомість, додаю мед вже до готової каші.
  5. Слідкуйте за тим, щоб молоко зменшилось в об'ємі. Я люблю густий кірш, тому чекаю, доки рідини залишиться геть мало. Але майте на увазі, що рис густішає при охолодженні, тому не переборщіть.
  6. Коли рис приготується, зніміть кашу з вогню, додайте масло та перемішайте. Подавати кірш можна як гарячим, так і охолодженим.

Непальська кухня: кірш

Categories: Nepal, Tasty Recipes