IMG_4460

Еклери con Crema pasticcera(готую у духовій шафі Pyramida F82)

Сьогодні я розповім Вам про інгредієнт, без якого не обходиться 80% італійської випічки, а саме Crema pasticcera (Крема пастічера). Це такий собі заварний крем, на основі молока, яєць, ванілі, лимону та кукурудзяного крохмалю. Мені довелось куштувати його у тарталетках, заварних тістечках, бісквітах,  у тортах на основі печива савоярді та ін. Crema pasticcera чудово смакує як основний і єдиний інгредієнт, так і з доповненням ягід та інших наповнювачів. Наприклад, одного разу я куштувала торт, який складався з бісквіту, савоярді, крема пастічера, фруктового сиропу та маскарпоне. Не повірите, було дуже смачно, але навіть не хочу уявляти скільки там було калорій :)

Тож, гріх було не дістати рецепт цього чудового крему і розказати про нього Вам. А от з чим його поєднати – для мене лишалось питанням. І я вирішила поекспериментувати і зробити те, чого ніколи ще не робила. Зупинилась на еклерах, адже їх рецепт виглядав просто, і у тому ж “майстер-шефі” учасники постійно готували їх на якісь конкурси. Я подумала, що це має бути нескладно. Якби я знала як помилялась… :)

IMG_4482

Але, пропоную почати з рецептів, а потім вже про граблі і помилки. Тож для Crema pasticcera нам необхідні:

  • 1 л молока
  • 240 г цукру
  • 8 жовтків
  • 4 ст.л. кукурудзяного крохмалю
  • 1 стручок ванілі
  • пів лимона (а точніше його цедри)

Особисто для мене під час приготування цього крему не виникло жодних труднощів. Спершу я скип’ятила молоко разом з цедрою від половинки лимона та 1 стручком ванілі (порізала ваніль на кілька частин). Опісля – дала молоку охолонути, але ще краще – залишити його постояти кілька годин, так воно стане ще більш ароматним.

Тут мушу похвалитись, адже нарешті використала ваніль, яку привезла з Парижа. Навіть не знаю, що мені подобається більше: баночка чи інгредієнт :) До речі, а хтось бачив у Львові стручки ванілі? Поділіться точками, будь ласка.
IMG_4407

Далі потрібно 8 жовтків відділити від білків і збити з цукром, додати крохмаль та перемішати. Якщо хочете, щоб Ваш крем був густіший – варто додавати більше крохмалю, однак поточна консистенція мене більш, ніж влаштувала.

crema

Молоко процідити і змішати з яєчною масою. Поставити на вогонь і варити до загустіння, постійно помішуючи суміш. Коли крем приготується – вимикаємо вогонь і даємо йому охолонути.

IMG_3471

А тепер еклери. Для них нам необхідно приготувати заварне тісто, а для нього знадобляться:

  • 100 г вершкового масла
  • 3-4 яйця
  • 200 г борошна
  • склянка води
  • щипотка солі

Розігріти духову шафу до 180-190 градусів. Застелити деко пергаментом та змастити олією.

Нагріти у каструльці воду, додати масло, нарізане на кубики, перемішати, розтопити, додати сіль, довести суміш до кипіння. Додати борошно і добре перемішати. Тримати на вогні ще з хвилинку -дві, доки маса не стане дещо тугою. Опісля -зняти з вогню і дати тісту трішки охолонути.

Вбити по черзі яйця та добре перемішати. Тісто має дещо тягнутись і не бути рідким. Викласти майбутні еклери на піддон за допомогою кондитерського мішка або ложки (попередньо змочуючи її у воді). Не забувайте залишати між еклерами на деко 3-5 см відстані, щоб їм було куди рости :)

IMG_4421

Відправити деко у прогріту духовку на традиціний режим на 40 хвилин. Коли тістечка підіймуться та підрум’яняться – зменшіть температуру до 160 градусів. Така маніпуляція просушить еклери і не дасть їм впасти.

pyramida

Дайте еклерам охолонути та, за допомогою кондитерського шприца, наповніть кремом. От і все :)

Еклери con Crema pasticcera(готую у духовій шафі Pyramida F82)
 
Час підготовки
Час готування
Загальний час
 
Кухня: італійська
Інгредієнти
  • для крему:
  • 1 л молока
  • пів лимона
  • стручок ванілі
  • 8 яєць
  • 4 ст.л. кукурудзяного крохмалю
  • 240 г цукру
  • для заварного тіста:
  • 100 г масла
  • 1 склянка води
  • 200 г борошна
  • щипотка солі
Інструкції
  1. скип'ятити молоко разом з цедрою від половинки лимона та 1 стручком ванілі , дати молоку охолонути і настоятись кілька годин
  2. жовтків відділити від білків і збити з цукром, додати крохмаль та перемішати. Якщо хочете, щоб Ваш крем був густіший - варто додавати більше крохмалю
  3. Молоко процідити і змішати з яєчною масою.
  4. Поставити на вогонь і варити до загустіння, постійно помішуючи суміш. Коли крем приготується - вимикаємо вогонь і даємо йому охолонути.
  5. Розігріти духову шафу до 180-190 градусів. Застелити деко пергаментом та змастити олією.
  6. Нагріти у каструльці воду, додати масло, нарізане на кубики, перемішати, розтопити, додати сіль, довести суміш до кипіння.
  7. Додати борошно і добре перемішати. Тримати на вогні ще з хвилинку -дві, доки маса не стане дещо тугою. Опісля -зняти з вогню і дати тісту трішки охолонути.
  8. Вбити в тісто по черзі яйця та добре перемішати. Маса має дещо тягнутись і не бути рідкою.
  9. Викласти майбутні еклери на піддон за допомогою кондитерського мішка або ложки (попередньо змочуючи її у воді). Не забувайте залишати між еклерами на деко 3-5 см відстані, щоб їм було куди рости
  10. Відправити деко у прогріту духовку на традиціний режим на 40 хвилин.
  11. Коли тістечка підіймуться та підрум'яняться - зменшіть температуру до 160 градусів. Така маніпуляція просушить еклери і не дасть їм впасти.
  12. Дайте еклерам охолонути та, за допомогою кондитерського шприца,наповніть кремом.

 

IMG_4458

А тепер про мої труднощі і експерименти з духовою шафою Pyramida F82 :) Вгадайте скільки разів я переробляла еклери? Три. І, чесно кажучи, як перфекціоніст, не залишилась ідеально задоволена :) Але буду послідовною.

Я вирішила протестувати режим конвекції, адже мені здалось, що для двох дек – це мало б бути ідеальним варіантом.

IMG_4428

Перший раз я зробила грубу помилку – відкрила духовку, щоб сфотографувати тістечка. Фото вийшло гарне, а от еклери попадали вмить. Не повторюйте це :)

IMG_4435IMG_4436

Та я вирішила не здаватись і замісила другу партію. Щось знову пішло не так – еклери зовні підгоріли,а всередині залишились сирими.

IMG_4439

На третій раз мені набридло бавитись і я вирішила скористатись суперсилою -покликала на допомогу бабцю :) Бабця узяла на себе кураторство під час замішування тіста і розказала про лайфхак зі зміною температури та просушуванням випічки. А потім я перемкнула режим у своїй Pyramida на традиційний нагрів і нарешті спекла порядні еклери.

IMG_4460

 Висновки:

  • Обов’язково змащуйте деко олією. Я перші рази цього не зробила і мої тістечка поприлипали до пергаменту
  • Обов’язково добре прогрівайте духовку. Робіть це на етапі замішування тіста
  • Еклери не люблять різкої зміни тепмератури, не відкривайте духовку, доки вони не приготуються
  • Еклери варто просушувати, щоб вони не падали. Коли Ваші тістечка підростуть та підрум’яняться – зменшіть на 10-20 градусів температуру у духовці та продовжуйте випікати їх ще 20-30 хвилин.
  • В інтернеті я натрапляла на думку, що заварне тісто потрібно відразу формувати у випічку та відправляти в духову шафу, мовляв, воно не може стояти довго. Це неправда. Коли я готувала втретє, то, про всяк випадок, розділила еклери на дві партії. Коли готувалась перша – тісто спокійно чекало на свою чергу.
  • Наразі, мені здалось, що “конвекція” не дуже підходить для приготування випічки із заварного тіста. Але мушу протестувати цей режим ще раз, щоб впевнитись або знайти ще якісь граблі.

Смачного!

А поділіться досвідом, що Ви готуєте у режимі “конвекція”? Чи готували колись еклери?

 

Categories: Italy, Tasty Recipes