Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

Сливово-горіховий пиріг

Приготування страви – це досить інтимний особистий момент. Ти готуєш і вкладаєш у страву частинку себе, щоб передати її іншим, щоб вилити це в особливу мить. Сьогодні у мене сливовий пиріг із горіхами. Трішки хвилююсь, не знаю як візьметься тісто, адже готую вперше. А ще навіть гадки немаю, що він принесе у моє життя за один день.

Із естетичним задоволенням мию сливи, розглядаю їхній космос. Товчу у ступці горіхи. Ось де справжня магія.

Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

Замішую тісто. Частіше роблю галети, пісочне тісто. Я у ньому завжди впевнена. А от щось наближене до бісквітів змушує злегка хвилюватись. Можливо, тому що ми не так багато разом. Можливо, тому що ми мало знаємо одне-одного.

Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

Пиріг у духовці, перевіряю готовність сірником, вологий. Даю постояти іще з 10 хвилин. Коли поверхня рум’яниться і починає злегка тріскати, чекати більше не можна. Це тонка межа, між готовністю і миттю, коли з’явиться чорний колір.

Страва виглядає гарно, залишаю остигати. Надовго. Часто нам усім потрібно більше часу. Щоб прийти до певних висновків, щоб побачити речі під іншим кутом, щоб себе почути. Щоб набути нового стану, перетворитись і стати готовим до наступного етапу в житті.

Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

Нарешті відчуваю, що можна. Врізаю шматочок пирога. Це та сама ідеальність. Горіх надав тісту особливий аромат та структуру, сливи прикрасили пиріг соковитістю та легкою кислинкою.

Як завжди, виставляю пиріг в інстаграм. А звечора домовляюсь із подругою Ольою на ранок прогулятись у парку із собаками.

Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

Це субота, 8 ранку. Місто у цілковитій сплячці, а сонце лишень встає. Прохолода повітря нагадує, що осінь за один крок від нас. Ми йдемо на гору Баба Род, всідаємось під деревом. Дивимось на сонний Львів. Дістаємо сливово-горіховий пиріг, який я бережно загорнула у пергамент. Не вистачає кави. Ми обидвоє нещодавно змінили місце проживання і обидвоє не втсигли перевезти свої термогорнята.

Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

“А давай отак кожних вихідних закріпимо традицію з кавою і парком?” – каже Оля. Чудова ідея! Вигуляти собак, випити кави, з’їсти чогось смачного і побути з близькою тобі людиною, зустрічаючи новий день.

Сливово-горіховий пиріг

Оля кусає пиріг і примружує очі. “Мммммм, як же смачно!”  – протягує вона. Пиріг вдався і став прикрасою миті, яку хочеться фотографувати і лишати в пам’яті. Миті, яка є дорогою для мене. Вона минає за якийсь час, нам пора додому, але рецепт пирога може стати також для когось дуже особливим. Тому…

Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

Нам знадобляться:

  • 10 слив (0,5 кг)
  • 175 г + 1 ст.л. вершкового масла кімнатної температури
  • 100 г цукру
  • 2 яйця
  • ваніль на смак (можна 1 пакетик ванільного цукру)
  • 100 – 120 г  горіхів
  • 170 г пшеничного борошна
  • 2 ч.л. розпушувача для тіста
  • дрібка солі
  • 1 ч.л. оливкової олії
  • 1 ч.л. меду

Помийте сливи, розріжте їх на половинки та очистіть від кісточок.

Розігрійте пательню, розтопіть на ній 1 ст.л. вершкового масла. Додайте олію та мед, перемішайте.

Помістіть на пательню сливи, обсмажте по 3 хв. з кожної сторони. Опісля – вимкніть вогонь та дайте їм охолонути.

Сливово-горіховий пиріг

Подрібніть горіхи (я це зробила у ступці).

Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

Змішайте горіхи, борошно, сіль та розпушувач.

Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

Розігрійте духовку до 180 градусів, застеліть форму пергаментом (я свою керамічну не застеляла).

В окремій мисці збийте до однорідної пухкої маси цукор, ваніль та масло (+- протягом 3-5 хв.).

Продовжуючи збивати суміш, додайте яйця.

Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

Змішайте суміш із борошна та масла до однорідної маси. Викладіть її у форму.

Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

Викладіть на тісто сливи, злегка вдавлюючи їх.

IMG_2425

Посипте цукром та випікайте близько години.  Опісля – дайте пирогу добре охолонути.

Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

Смачного!

Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

Сливово-горіховий пиріг
 
Час підготовки
Час готування
Загальний час
 
Тип рецепту: випічка
Інгредієнти
  • 10 слив (0,5 кг)
  • 175 г + 1 ст.л. вершкового масла кімнатної температури
  • 100 г цукру
  • 2 яйця
  • ваніль на смак (можна 1 пакетик ванільного цукру)
  • 100 - 120 г горіхів
  • 170 г пшеничного борошна
  • 2 ч.л. розпушувача для тіста
  • дрібка солі
  • 1 ч.л. оливкової олії
  • 1 ч.л. меду
Інструкції
  1. Помийте сливи, розріжте їх на половинки та очистіть від кісточок.
  2. Розігрійте пательню, розтопіть на ній 1 ст.л. вершкового масла. Додайте олію та мед, перемішайте.
  3. Помістіть на пательню сливи, обсмажте по 3 хв. з кожної сторони. Опісля - вимкніть вогонь та дайте їм охолонути.
  4. Подрібніть горіхи (я це зробила у ступці).
  5. Змішайте горіхи, борошно, сіль та розпушувач.
  6. Розігрійте духовку до 180 градусів, застеліть форму пергаментом (я свою керамічну не застеляла).
  7. В окремій мисці збийте до однорідної пухкої маси цукор, ваніль та масло (+- протягом 3-5 хв.).
  8. Продовжуючи збивати суміш, додайте яйця.
  9. Змішайте суміш із борошна та масла до однорідної маси. Викладіть її у форму.
  10. Викладіть на тісто сливи, злегка вдавлюючи їх. Посипте цукром та випікайте близько години. Опісля - дайте пирогу добре охолонути.

Сливово-горіховий пиріг, рецепти зі сливами, що приготувати зі слив

Categories: Tasty Recipes

  • Ольга-Варвара Конопка

    Твої кулінарні шелеври надихають на кулінарні подвиги! А куди ти переїхала тепер? Може ми поряд десь?

    • kateArt

      дякую) я тепер живу біля Винниківського базару)

      • Ольга-Варвара Конопка

        а я біля Алтайських озер на Чупринки… Не заканало)

        • kateArt

          ех, а я тебе нещодавно згадувала :)