IMG_0487

Що варто спробувати у Парижі

Минулого тижня я вирвалась із сірих буднів і полетіла до Парижу. Це місто настільки прекрасне, а кухня настільки смачна, що просто бракує слів. У мене питали чи нафотографувала я багато пейзажів. Ні :) На моїй камері 200 кадрів з … їжею. Погодьтесь, дуже складно спокійно пройти повз вітрину, коли на ній виставлений справжнісінький витвір мистецтва :)

Але усі ці фото не мали б жодного сенсу, якби ними не можна було з кимось поділитись. А поділитись ними я хочу саме з Вами. А ще дуже скоро я розповім Вам про цікаві куточки, де я встигла поїсти за 4 дні, розповім про вуличну їжу Парижа, розповім про найсмачніші у світі мідії, але почну зі списку страв, які просто необхідно спробувати у столиці Франції. Отже…

 

1. Круасани, булочки chocolatine та випічка загалом

французькі круасани

Коли спитаєш будь-яку людину про її асоціації із Парижем, швидше за все вона згадає круасан. І не дарма, адже тонкий аромат французької випічки щодня наповнює ранкові вулиці Парижа, змушуючи тебе бігти у найближчу пекарню. Насправді, дуже цікаво дізнатись техніку приготування французьких круасанів, адже вони хрусткі та легкі, без жодного натяку на маргарин.

chocolatine або Pain au chocolat – фактично  той самий круасан, але з шоколадною начинкою та в інакшій формі.

Дуже кумедно, але щойно, написавши цей абзац, я зрозуміла, що настільки захопилась поїданням круасанів та булочок, що навіть їх не сфотографувала :) Зате у мій кадр потрапила інша випічка, а її я також можу рекомендувати. Зазвичай це булочки зі схожого слоєного тіста з ніжним яблучним пюре та іншими натуральними наповнювачами.

Загалом випічку можна придбати практично на кожному кроці ранкового Парижа і насолодитись нею у найближчому сквері або кав`ярні.  Вартість цих задоволень складе не більше 1,5 євро. Орієнтуйтесь за запахом або надписами boulangerie (булочна) та patisserie (кондитерська)

 

2. Кава

IMG_0169

Якщо Ви, як і я, майже не п`єте кави, ризикніть та спробуйте її  у Парижі. У перший день я спробувала тут капучіно, і це був найкращий капучіно в моєму житті. Натуральний та ароматний. Після цього я пила каву кілька разів на день впродовж усього мого перебування у столиці Франції.

IMG_0170

Заскочте зранку у найближчу кав`ярню, захопіть випічку (Вам навряд чи зроблять зауваження стосовно принесених із собою продуктів) та дозвольте часу зупинитись, а собі -розслабитись і глибоко вдихнути аромат круасанів та лате-макіято.

Ціна: у середньому 6 євро.

 

3. Французькі багети із різноманітними начинками

IMG_0222

Обов`язково придбайте у вищезгаданих булочних канапку з багету. А ще краще, вийдіть із Лувру, купіть багет та з`їжте його на зеленій травичці у саду Тюільрі. Не знаю як це вдається французам, але їхні багети завжди свіжі та хрусткі. І помідори у них м`ясисті та стиглі, зі смаком справжніх помідорів :) Ну і, головне, з`ївши такий багет, не відчуваєш жодного дискомфорту у шлунку, навпаки, приходить дуже дуже приємне почуття ситості.

IMG_01652

Начинки зазвичай стандартні: багет з куркою або шинкою або тунцем. Інколи трапляються і з різними сортами сиру. Вартість: 4 -5 євро.

 

4. Морозиво та десерти

IMG_0444

У багатьох путівниках та звітах люди вносять у список обов`язкових “туду-лістів” пункт “зїсти морозиво біля ейфелевої вежі”. Ми зїли, смачно … але. Благаю Вас, зїжте морозиво на Монмартрі. Якби я купила там не 2 кульки, а 3, я б точно розплакалась від щастя. Це ще одна найкраща річ, яка зі мною траплялась. Насолодитись цією красою можна від 2 євро, в залежності від розміру стаканчику.

IMG_0551

Обовязково купіть хоч одне тістечко у будь-якому кондитерському магазинчику. А ще не забудьте спробувати справжній французький макарун!

Звісно, коли ми врешті дійшли до кондитерської, я жадібно забрала найбільший шматочок (на фото отой з полуничками всередині) :) І знову якийсь зрив шаблонів: прісне тісто для коржів, дуже ніжний сирний крем із легким лимонним смаком. І знову виріб нежирний! Якби я проковтнула такий шматочок торта у нас, я б відчула нудоту від кількості масного крему, але тут усе в міру. Що не кажіть, а французи підходять до приготування їжі з великою любовю, інакше вона б не могла бути настільки прекрасною.

Мало не забула, ціни на таку спокусу коливаються до 4 євро за шматочок.

 

5. цибулевий суп

IMG_0526

 

Ще одна страва, яку усі радять спробувати. Я не фанат цибулі, тож не ризикнула замовляти повноцінну порцію і нагло дегустувала цей суп у друзів. Незважаючи на основний інгредієнт, цибуля у цій страві не настільки яскраво виражена, щоб викликати дискомфорт. Сам суп виявився ніжним і густим, але йому явно бракувало солі. Важко сказати чи це була примха шеф-кухаря, чи недолік…

До речі, читаючи враження різних людей про цю страву, щоразу знаходиш нові враження: цибулевий суп то кислий, то гіркуватий. Все ж таки цікаво спробувати його у окремих ресторанчиках і скласти більш повну картину.

де скуштувати: у більшості ресторанах міста, можете завітати у Латинський квартал, їх там багато. У меню шукайте soupe à l’oignon

ціна: до 10 євро за порцію

 

6. морепродукти

Дуже раджу завітати та скуштувати мідії у ресторанчик з мережі Leon de Bruxelles (ми ходили у заклад на Єлисейських Полях, якщо стояти до тріумфальної арки спиною – по правій стороні). Рожеве вино, банячок мідій у гірчичному соусі та мідії, запечені з томатами і часником під сиром. Пальчики оближеш у прямому сенсі. Усім серцем (чи то шлунком) рекомендую!

Ціни: від 15 до 25 євро.

IMG_0310

Якщо мєте змогу виділити час на кулінарний вечір – придбайте щось з морепродуктів. Вибір тут такий, що очі розбігаються. Зазвичай туристи просто купують устриць і смакють їх разом з вином чи шампанським. Я ж досі мрію врешті наїстись королевськими креветками та спробувати морського їжака.

IMG_0487

IMG_0486

Ці фото зроблені на Монмартрі, але у Латинському кварталі є ринок Муфтар (пам`ятаєте, саме там Амелі повернула пану Бредодо скриньку з дитячими скарбами, яку знайшла у себе в квартирі). На жаль, ми не встигли туди потрапити, але у різних звітах його дуже хвалять. Наступного разу – must visit!

 

7. жаб`ячі лапки

IMG_0530

 

Про цю страву зараз мало хто згадує, але у моєму дитинстві, у тяжкі 90-і, про жаб`ячі лапки мало не складали легенди. У мене з ними асоціювались дорогі ресторани та панянки в шубах. Одним словом, якщо ти куштував жаб – це було круто :)

Зараз я їх спробувала більше заради цікавості та поповнення кулінарного досвіду. Як і описують люди – схоже на курку, лишень, у моєму варіанті – дещо пересушену курку. Не те, щоби сильно вразило, але щоб викреслити ще один пункт із списку пізнання Франції – спробувати варто.

Шукайте цю страву у меню під назвою Cuisses de grenouille

Вартість: 10-15 євро

 

8. сир та вино

IMG_0566

Магазинчиків із сиром та вином у Парижі трішке менше аніж булочних. Придбайте фляшечку рожевого вина або брюту, купіть камамберу і винограду та довго смакуйте це розкішне тріо десь на вечірньому березі Сени. Багато французів, власне, так і роблять. На набережній навіть є акуратні столики, де можна відпочити або побавитись у намальовані на них настільні ігри.

IMG_0571

Не стидайтесь спитати поради у продавців, вони майстри своєї справи. Коли дядечко з винарного магазину глянув на нас з подругою, то дав нам різні фляшки брюту, мовляв, тобі отаке, а тобі таке. Чим він керувався – для мене лишилось загадкою, але його вибір однозначно хороший.

Ціна на непогане рожеве вино в середньому складе 10-20 євро. Сири – від 3 євро.

 

9. фрукти

IMG_0559

Врешті, потіште себе фруктами. Де ви ще спробуєте свіже манго чи такий спілий інжир? Як-то кажуть, до кольору, до вибору. Головне, знайдіть магазинчик. Коробочка інжиру ( + -9 штук) коштувала нам приблизно 5 євро. Недешево, але скільки того життя!

Фух, ніби усе згадала і так закортіло знову усе це спробувати! Розкажіть, а ви були у Парижі? Що цікавого там куштували і які Ваші враження? Діліться у коментарях!

Categories: Paris, Tasty Places, Без категорії