Що таке суперфуди та чим їх замінити в Україні

Що таке суперфуди і чим їх замінити в Україні

Нещодавно я писала тестовий текст на тему «Суперфуди» для еко-крамнички. Зізнаюсь, коли отримала завдання, то і гадки не мала про що доведеться писати, адже з таким поняттям я зіткнулась вперше. Я лише могла здогадуватись, що ця назва однозначно пов’язана з їжею. Звісно, я почала детально вивчати тему і прийшла до висновків, що супер-їжа – це

  1. поняття, яке все активніше застосовується у харчовому бізнесі
  2. модний тренд
  3. мало хто розуміє, що воно таке насправді

Я вирішила підійняти завісу і розказати Вам про цю нову течію харчування.

Суперфуди – що це?

Я дещо здивувалась, коли прочитала, що «суперпродукти» найбільш популярні серед вегетаріанців і заговорили про них першими ті, хто відмовився від їжі тваринного походження (хто знає, я вже рік не їм м’яса, а про суперфуди от почула вперше).

Але ближче до справи, суперфуди – це ніщо інше, як звичайні продукти, які містять багатший набір вітамінів та мінералів. Ви точно чули про такі екзотичні товари, як ягоди годжі, ягоди асаі, насіння чіа, кокосову олію, кіноа тощо. Ще кілька років тому про них ніхто не знав, але завдяки маркетологам, ці «суперпродукти» почали набувати популярність і частіше з’являтись на прилавках наших магазинів.

Що таке суперфуди? Чим замінити їх в Україні

У суперфудів встигли намалюватись свої адепти і опозиціонери. Хтось розхвалює корисні властивості екзотичних інгредієнтів, хтось, навпаки, каже, що вони нічого не дають. Хтось стверджує, що вони чудово діють як антиоксиданти, містять багато клітковини, рослинного білка, жирних кислот Омега-3 тощо. Список корисних властивостей можна продовжувати ще дуже довго.

Та особисто я вбачаю в суперфудах один мінус – вони дорогі і тому я практично їх не купую. Із «суперпродуктів» в моїй квартирі побували кероб (тому що я дійсно його обожнюю) і кіноа (бо випала нагода недорого придбати її у Польщі і приготувати смачний енчіладос). Заглиблюючись у тему, наш ринок багатий не гіршими і смачними аналогами, які дехто з Вас споживає щодня і навіть про це не підозрює. Тож я вирішила зосередитись на вітчизняному продукті, який є більш доступним, дешевим і не менш корисним.

 

Чим замінити суперфуди в Україні?

Вгадайте, які наші аналоги можна віднести до суперфудів? Вівсянка, висівки, журавлина, іван-чай, обліпиха, насіння льону, шипшина, горіхи, мед, алое – це лише перші приклади, які спадають на думку.

До слова, вівсянка містить велику кількість вітамінів категорії В6, заліза, марганцю та ін. Це не лише заряджаючий вуглеводний продукт, а й засіб, що знижує рівень холестерину. Висівки тішать кінською дозою клітковини, що дуже корисно для травлення та кишечника. Я десь навіть читала, що висівки за характеристиками і дією порівнюють з пилососм – вони буквально висмоктують токсини та шлаки з нашого тіла. Якщо Ви не любите кашу, то спробуйте посмакувати ось таку гранолу-запіканку з вівсом та висівками. Вона стане чудовим зарядом на початок будь-якого дня.

гранола

 

Насіння чіа можна замінити насінням льону. Льон- перше джерело рослинного білка. Він містить корисні кислоти Омега-3 та вітамін А. Цей продукт чудово діє як протизапальний засіб та нормалізує роботу тракта, виводить шлаки та знижує рівень цукру у крові. Льон гарно смакуватиме в кашах, випічці, смузі.

рецепт шоколадно-бананового смузі

 

Ягоди годжі чудово заміняються журавлиною, яка багата на вітамін С, К, групу вітамінів В, калій, кальцій, магній, йод, залізо і т.д. Журавлина – гарний тонізуючий засіб, нормалізує рівень холестерину, виводить токсини. Я додаю її в каші та випічку. Також ці ягоди смакують у різних енергетичних батончиках і особисто для мене часто замінюють цукор. Тепер обов’язково варто спробувати їх у якості інгредієнта до різних напоїв.

Що таке суперфуди і чим їх замінити в Україні?

 

Аналогом кіноа може послугувати пшоно. Додаючи його у каші та салати, Ви залучаєте у свій раціон клітковину та рослинний білок. А ще пшоно не містить глютену, тому насичує організм та легко засвоюється. У нас вдома восени справжнім святом стає пшона каша з гарбузом, яку готує моя бабуся. Якщо Вам цікаво, можу поділитись рецептом :)

Що таке суперфуди і чим замінити суперфуди в Україні?

 

Що ж до ягід Асаі, то тут на сцені з’являється шипшина. Ці ягоди багаті на вітамін С ( подейкують, що його тут більше, ніж у лимоні в 50 разів), В1, В2, Е, калій, залізо, фосфор тощо. У народній медицині шипшиною найчастіше лікують нирки. Також ці ягоди мають потужну антиоксидантну дію та покращують кровообіг.

 

Збагачуйте раціон сезонними продуктами

Насправді у більшості натуральних продуктах містяться чимало корисних вітамінів та мінералів. Не варто бігти за чимось одним і ввіряти свій раціон суворо вівсянці чи пшону. Варто виходити на ринок та збагачувати своє меню сезонними ягодами, овочами та фруктами. Згадайте лише які корисні чорниці, малина, і як гарно підвищує гемоглобін гранат!

Екзотичні суперфуди, на мою думку, річ непогана, однак дорога і незвична для нашого організму. Для себе я бачу суперфуди, як тимчасовий додаток, без якого спокійно можу обійтись. Просто їжте менше штучного, більше натурального та рідного. І Вашому організму навряд чи чогось бракуватиме. Словом, харчуйтесь корисно :)

Categories: Useful, Без категорії