Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Вітаю з Новорічними та Різдвяними святами! Сподіваюсь, 31 січня у всіх минуло гарно та затишно. Наразі чекаємо на 6 грудня і творимо затишок та кулінарні дива. Сьогодні готуватимемо німецький запашний Різдвяний штолен з творогом.

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Про сам штолен я дізналась буквально кілька тижнів тому. Знайомі почали часто публікувати його фото у соцмережах, тож мені стало цікаво, що воно таке. Я знайшла гарний рецепт, трішки його вдосконалила та протестувала у своїй новій духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE. Тепер поспішаю і з Вами поділитись враженнями :)

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

З розрахунку на 2 штолени, нам знадобляться:

  • 500 г борошна
  • 250 г творога
  • 200 г  вершкового масла
  • 200 г цукру
  • 2 яйця
  • 250 г коньяку
  • 1 ч.л. з гіркою розпушувача для тіста
  • 100 г фісташок або волоських горіхів
  • 200 г  сушеної вишні
  • 100 г  цукатів
  • 100 г  родзинок
  • ванільний цукор
  • кориця
  • лимонна цедра

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Промийте цукати, вишню та родзинки. Покладіть у баночку та залитйте коньяком. Настоюйте добу або більше.

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Розігрійте духовку до 180 градусів у стандарному режимі.

Збийте масло з цукром.

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Продовжуючи збивати, додайте яйця, потім творог.

Додайте борошно з розпушувачем і замісіть тісто руками.

Горіхи подрібніть у ступці. Додайте їх до тіста.

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Злийте з сухофруктів коньяк (я не сильний поціновувач алкоголю, але бабця стверджує, що з цієї настоянки вийшов надзвичайно смачний напій). Сухофрукти додайте до тіста та перемішайте.

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Додайте до тіста корицю, ванільний цукор та цедру лимона і усе добре перемішайте. (Чесно зізнаюсь, що цей пункт випадково пропустила, але й без кориці та цедри, штолен вийшов дуже гарний та ароматний).

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Розділіть тісто на 2 частини та сформуйте штолени (рівномірно витягніть тісто в грубу смужку)

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Застеліть дечку пергаментом, викладіть штолени, залишаючи між ними місце (вони виростуть у духовці) та трішки присипте борошном.

Відправляйте готуватись нашу випічку у духовку на 60 хв., поставивши дечку на середній рівень.

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Слідкуйте за стравою та перевряйте готовність за допомогою зубочистки або сірника. У мене за годину штолени почали трішки підгорати, а 1 лишався вологим усередині. Я переставила дечку на рівень нижче, зменшила температуру до 160 градусів та потримала штолени ще з 10 хв.  у духовці. Ще як варіант – дечку можна не переміщувати, натомість прикрити випічку фольгою.

Дайте охолонути готовому штолену та посипте його цукровою пудрою. Я подумала-подумала, і вирішила зробити глазур. Просто розвела +- 100 грам пудри з 1ст.л. кип’яченої води та, постійно помішуючи, довела до кипіння.

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Спершу я думала полити один штолен глазуррю, а інший – посипати пудрою.

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Полила, сфотографувала і… побігла на кухню робити ще одну глазур :)

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

 

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

А тепер трішки про мою нову духовку Pyramida F 84 EIX-P LUXE. Я все не натішусь її дизайну та внутрішньому оздобленню. Та й страви тут виходять дуже фотогігієнічними.

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

 

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

 

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Використовувала я знову режим “традиційного нагріву”.

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Загалом, у 95% я використовую лише його, адже він досить універсальний.

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Позаяк, штолен випікається годину, то у духовці можна налаштувати сенсорний таймер та займатись своїми справами.

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Однак, пильнуйте страву наприкінці випікання. У мене штолен почав трішки пригорати, тому я вчасно скоригувала температуру та залишилась задоволена результатом.

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Насправді, я випікаю не лише окремі рецепти в духовій шафі Pyramida, у ній готується абсолютно уся випічка цього блогу. І, чесно кажучи, ми усі вдома вже й не уявляємо нашого кулінарного життя без цього вагомого кухонного атрибута :)

Смачного!

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)

Різдвяний штолен з творогом (готую у духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P LUXE)
 
Час підготовки
Час готування
Загальний час
 
Тип рецепту: випічка
Кухня: німецька
Інгредієнти
  • 500 г борошна
  • 250 г творога
  • 200 г вершкового масла
  • 200 г цукру
  • 2 яйця
  • 250 г коньяку
  • 1 ч.л. з гіркою розпушувача для тіста
  • 100 г фісташок або волоських горіхів
  • 200 г сушеної вишні
  • 100 г цукатів
  • 100 г родзинок
  • ванільний цукор
  • кориця
  • лимонна цедра
  • цукрова пудра
Інструкції
  1. Промийте цукати, вишню та родзинки. Покладіть у баночку та залитйте коньяком. Настоюйте добу або більше.
  2. Розігрійте духовку до 180 градусів у стандарному режимі.
  3. Збийте масло з цукром.
  4. Продовжуючи збивати, додайте яйця, потім творог.
  5. Додайте борошно з розпушувачем і замісіть тісто руками.
  6. Горіхи подрібніть у ступці. Додайте їх до тіста.
  7. Злийте з сухофруктів коньяк (його можна спожити окремо :)). Додайте сухофрукти до тіста та перемішайте.
  8. Додайте до тіста корицю, ванільний цукор та цедру лимона і усе добре перемішайте. (Чесно зізнаюсь, що цей пункт випадково пропустила, але й без кориці та цедри, штолен вийшов дуже гарний та ароматний).
  9. Розділіть тісто на 2 частини та сформуйте штолени (рівномірно витягніть тісто в грубу смужку)
  10. Застеліть дечку пергаментом , викладіть штолени, залишаючи між ними місце (вони виростуть у духовці) та трішки присипте борошном.
  11. Відправляйте готуватись нашу випічку у духовку на 60 хв.
  12. Готовий штолен посипте цукровою пудрою

 

 

 

Categories: Tasty Recipes

  • Krysia

    31 січня вже пройшло і чекаємо на 6 грудня)) хтось забагато до штолена випив глінтвейну)) а сам штолен дуже нагадує цвібак, який у моїй родині пекли з горіхами і цукатами

    • kateArt

      поділитесь рецептом?)

  • Julia Danyljuk

    а скільки цукру давати? не бачу у рецепті. а ванільного цукру, кориці і лимонної цедри? просто я кулінар-початківець, і для мене важливі точні інструкції ))

    • kateArt

      дуже дякую, що зауважили! Моя провина, вже поправила рецепт. Цукру -200 грам. ванільний цукор – 1 маленький пакетик або 1 ч.л. Кориця і цедра – на смак. Цедру можна або з половинки лимона або з цілого. Корицю – 1 ч.л. Я її дуже люблю, тому переважно даю й більше :)