дал бат, dhalbhat, далбвт рецепт

Непальська кухня: Далбат

Я вже розповідала, що улюбленою стравою непальців є далбат, який вони споживають щодня. “Дал” у перекладі – суп з сочевиці, “Бат” – рис, тож нескладно здогадатись якими є основні інгредієнти цієї страви :) Також далбат подається разом з овочами таркарі та хлібцем чапаті. Насправді, готується далбат дуже просто і в якості додатків часто використовується те, що є в наявності на Вашій кухні. В Непалі я зазвичай куштувала далбат з картоплею, гарбузом, шпинатом тощо.

Варто зауважити, що не так багато непальців їдять м’ясо, однак, завдяки, сочевиці в улюбленій страві, необхідність в білку компенсується більш ніж достатньо. Відколи я повернулась додому, я встигла приготувати далбат вже не 1 раз. Не скажу, що він став і моєю улюбленою стравою, але я його дійсно люблю. Сьогодні я поділюсь з Вами своїм рецептом приготування далбату.

Отже для 2 порцій нам знадобиться:

  • 1 склянка довгозернистого або іншого білого рису
  • 3 картоплини
  • 1 середня морква
  • 1 маленька цвітна капуста
  • пучок шпинату
  • пів склянки червоної або іншої сочевиці
  • 2 лаврових листки
  • пів палички кориці
  • 1 ч.л. куркуми
  • 1 ч.л. зерен гірчиці
  • 2 ч.л. кумину
  • 1 перець чилі або молота паприка на смак
  • 2 ч.л. натертого свіжого або меленого сухого імбиру
  • 0,5 ч.л. карі
  • асафетида
  • сіль
  • вершкове масло

Непальська кухня: Далбат

Практично приготування далбату я поділяю на 4 етапи:

  1. Рис
  2. Таркарі
  3. Дал
  4. Шпинат

Якщо Ви готуєте ще й чапаті, то, відповідно, у Вас домалюється 5 пункт, але сьогодні ми його оминемо :) Я, зазвичай, починаю з частини, яка готується найдовше. Якщо я використовую зелену сочевицю, то спершу готую дал, однак сьогодні у мене червона (а вона дуже швидко розварюється), тож починаю з таркарі.

Таркарі

Помийте картоплю, моркву та цвітну капусту. Шкірку з картоплі не знімайте, однак гарно почистіть її щіточкою. Наріжте картоплю кубиками, моркву дрібними кружечками, а цвітну капусту розділіть на невеликі суцвіття.

Розігрійте на пательні на середньому вогні олію або розтопіть 1 ст.л. вершкового масла, додайте зерна гірчиці, накрийте пательню кришкою. Коли зернята перестануть “стріляти”, додайте кумин та покладіть до пательні картоплю і моркву. Будьте уважні, пересмажити зернята гірчиці дуже просто, тому не зволікайте.

Обсмажте овочі до золотистого кольору, додайте капусту, посоліть, додайте карі, паприку або чилі. Смажте ще з 5 хвилин, після чого влийте в овочі пів склянки води, зменшіть вогонь і тушкуйте до готовності.

Куштуйте страву і експериментуйте з прянощами (але не переборщіть). Непальці люблять гостреньке, тож я настільки звикла до перцю, що тепер те, що для друзів “дуже гостре” – для мене “так собі”. Цього разу я додала в таркарі біля 2,5 ч.л. карі і добряче приправила страву паприкою. Здається, мені врешті вдалось трішечки наблизитись до темпераменту таркарі, який я куштувала в Непальських забігайлівках.

Непальська кухня: Далбат

Дал

Добре промийте сочевицю. Скип’ятіть літр води, додайте сочевицю, сіль, лавровий листок та корицю. Коли вода закипить вдруге, зменшіть вогонь, додайте куркуму та варіть дал, доки сочевиця не стане м’якою.

В окремій пательні розтопіть 2 ст.л. масла, обсмажте кумин та порізаний на дрібні шматочки чилі ( я використовувала сушені пластівці чилі). Через 2 хвилини додайте 1 ч.л. імбиру та щипотку асафетиди. Смажте прянощі кілька секунд, після чого швиденько перелийте їх в дал. Накрийте дал кришкою і залиште на маленькому вогні на 3-5хв, опісля – зніміть з вогню.

Зауважте, червона сочевиця дуже швидко розварюється. Мій сорт був вже готовий через 5 хв після закипання. Також варто додати, що дал має бути рідким, як суп. Якщо страва загусла, додайте до неї гарячої води.

Рис

Найпростіший етап. Добре промийте рис, залийте водою (1,5 – 2 л), закип’ятіть, підсоліть, після чого зменшіть вогонь та варіть до готовності. Опісля – злийте залишок води та додайте столову ложку вершкового масла. Я використовую більш дієтичний варіант, масла не додаю, однак промиваю рис прохолодною водою, щоб він не склеївся. До речі, непальці переважно готують для далбату рис на пару, але я лінюх і використовую швидший варіант.

Шпинат

Добре промийте шпинат (краще промити кожен листочок, ніж потім куштувати пісок на зубах :)) Наріжте його невеликими смужками. Розтопіть на середньому вогні на пательні 1,5 ст.л. вершкового масла, додайте шпинат та обсмажте 3 хв. Додайте імбир і смажте ще з хвилин 5, доки шпинат не зменшиться в розмірах і не буде готовим. Можна також додати сюди ще трохи солі, але я не додаю, адже інші інгредієнти для мене достатньо прянні.

Непальська кухня: Далбат

Фініш

На одну тарілку викладіть рис, шпинат та карі. Дал налийте в окрему мисочку. Після початку трапези дал змішується з рисом. Непальці їдять це все правою рукою, але Ви, як для першого разу, можете спробувати зробити це ложкою :) Смачного!

Непальська кухня: Далбат
 
Час підготовки
Час готування
Загальний час
 
Кухня: Непальська
Інгредієнти
  • 1 склянка довгозернистого або іншого білого рису
  • 3 картоплини
  • 1 середня морква
  • 1 маленька цвітна капуста
  • пучок шпинату
  • пів склянки червоної або іншої сочевиці
  • 2 лаврових листки
  • пів палички кориці
  • 1 ч.л. куркуми
  • 1 ч.л. зерен гірчиці
  • 2 ч.л. кумину
  • 1 перець чилі або молота паприка на смак
  • 2 ч.л. натертого свіжого або меленого сухого імбиру
  • 0,5 ч.л. карі
  • асафетида
  • сіль
  • вершкове масло
Інструкції
  1. Таркарі: Помийте картоплю, моркву та цвітну капусту. Шкірку з картоплі не знімайте, однак гарно почистіть її щіточкою.
  2. Наріжте картоплю кубиками, моркву дрібними кружечками, а цвітну капусту розділіть на невеликі суцвіття.
  3. Розігрійте на пательні на середньому вогні олію або розтопіть 1 ст.л. вершкового масла, додайте зерна гірчиці, накрийте пательню кришкою.
  4. Коли зернята перестануть "стріляти", додайте кумин та покладіть до пательні картоплю і моркву. Будьте уважні, пересмажити зернята гірчиці дуже просто, тому не зволікайте.
  5. Обсмажте овочі до золотистого кольору, додайте капусту, посоліть, додайте карі, паприку або чилі.
  6. Смажте ще з 5 хвилин, після чого влийте в овочі пів склянки води, зменшіть вогонь і тушкуйте до готовності.
  7. Дал: Добре промийте сочевицю. Скип'ятіть літр води, додайте сочевицю, сіль, лавровий листок та корицю.
  8. Коли вода закипить вдруге, зменшіть вогонь, додайте куркуму та варіть дал, доки сочевиця не стане м'якою.
  9. В окремій пательні розтопіть 2 ст.л. масла, обсмажте кумин та порізаний на дрібні шматочки чилі ( я використовувала сушені пластівці чилі).
  10. Через 2 хвилини додайте 1 ч.л. імбиру та щипотку асафетиди. Смажте прянощі кілька секунд, після чого швиденько перелийте їх в дал.
  11. Накрийте дал кришкою і залиште на маленькому вогні на 3-5хв, опісля - зніміть з вогню.
  12. Рис: Найпростіший етап. Добре промийте рис, залийте водою (1,5 - 2 л), закип'ятіть, підсоліть, після чого зменшіть вогонь та варіть до готовності.
  13. Опісля - злийте залишок води та додайте столову ложку вершкового масла. Я використовую більш дієтичний варіант, масла не додаю, однак промиваю рис прохолодною водою, щоб він не склеївся.
  14. Шпинат: Добре промийте шпинат (краще промити кожен листочок, ніж потім куштувати пісок на зубах :)) Наріжте його невеликими смужками.
  15. Розтопіть на середньому вогні на пательні 1,5 ст.л. вершкового масла, додайте шпинат та обсмажте 3 хв.
  16. Додайте імбир і смажте ще з хвилин 5, доки шпинат не зменшиться в розмірах і не буде готовим. Можна також додати сюди ще трохи солі, але я не додаю, адже інші інгредієнти для мене достатньо прянні.
  17. На одну тарілку викладіть рис, шпинат та карі. Дал налийте в окрему мисочку. Після початку трапези дал змішується з рисом.

 

 

Categories: Nepal, Tasty Recipes