IMG_4299

Канелоні з рікотою і шпинатом під соусом “Бешамель” (готую у новій духовій шафі Pyramida F82)

Cьогодні у нас ще один рецепт, про який розповіла мені цьоця, але продемонструвала мама, і який я відтворила вже вдома власноруч :) Це канелоні з рікотою і шпинатом під соусом “Бешамель”. Якщо раптом хтось не знає що таке “канелоні” – це італійський макаронний виріб у вигляді трубочок, які фаршируються різними начинками.

Рецепт досить простий, цікавий і не вимагає надмірних зусиль. Усе питання в інгредієнтах. Я відразу поїхала в “Метро”, тому що була впевнена, що знайду усе мені необхідне в одному місці. А потрібно нам, власне, 1 упаковка канелоні, рікота (2 пачки), шпинат (свіжий або морожений), пармезан, оливкова олія. Для соусу “Бешамель” –  мускатний горіх, молоко, масло і борошно.

Більшість марок канелоні необхідно відварювати кілька хвилин перед фаршируванням. Я спеціально відшукала канелоні від фірми Barilla, тому що їх відразу можна запікати без зайвих прелюдій. До речі в “Метро” на них адекватні ціни – 38 грн за пачку, тоді як в центральних магазинчиках інші марки вартують від 50 грн.

IMG_4185

Почати варто із соусу “Бешамель”. Його я готувала за книгою Джулії Чайлд і, здається, вперше залишилась ним задоволена. Для соусу нам знадобляться: 2ст.л. вершкового масла, 2 ст.л. борошна, 2 склянки гарячого молока, мускатний горіх на смак (але не переборщіть з ним)

Інструкції для соусу:

  • розтопити масло на пательні на невеликому вогні і додати борошно
  • помішувати, доки суміш не почне пінитись, опісля готувати ще 2 хв., але слідкувати, щоб маса не почала темнішати
  • зняти суміш з вогню і як тільки вона перестане пінитись, залити гаряче молоко і енергійно перемішати усе вінчиком
  • поставити суміш на вогонь, постійно помішуючи, довести її до кипіння
  • варити, помішуючи, ще 1 хвилину, після чого зняти з вогню і додати на смак сіль, перець і мускатний горіх

IMG_4197

Далі переходимо до шпинату. Нагрійте пательню та влийте оливкове масло. Опціонально я додала порізаний пластинками шматочок часника, обсмажила, щоб він віддав маслу свій аромат, і витягнула його. Опісля додаємо подрібнений шпинат та тушкуємо на середньому вогні. Він має зменшитись у розмірі і випарувати більшість вологи. Після чого знімаємо шпинат з вогню, солимо, перчимо та даємо йому охолонути.

Для начинки канелоні змішуємо усю рікоту та шпинат. Моя цьоця додає сюди ще 1 яйце та мускатний горіх. Останній я вже використала у Бешамелі, а яйце додавати не стала, тому що для мене рікота і так досить калорійна :)

А тепер лайфхак від моємї мами. Раніше я страждала і фарширувала канелоні чайною ложечкою. Зробити це акуратно дуже непросто, тож начинка, зазвичай, опинялась на усій робочій поверхні і трішечки у макаронній трубочці :) Дякуючи мамі, тепер у мене є новий метод: кладемо начинку у кондитерський шприц, знімаємо з нього насадку та безболісно фаршируємо канелоні
IMG_4199     IMG_4207

 

Змащуємо дно жаростійкої форми соусом “Бешамель”, викладаємо заповнені канелоні, ще раз змащуємо соусом і посипаємо зверху тертим Пармезаном. Останнього, у мене, на жаль, сьогодні не опинилось, зате в холодильнику знайшлась моцарела (після свіжої Наполетанської – різниця дуже відчутна), тож використала я її.

IMG_4219

Далі відправляємо нашу страву на 20-30 хв. в розігріту до 180 градусів духовку в режимі стандартного нагріву, після чого подаємо готові канелоні на стіл. Смакують краще відразу теплими і свіжими :)

Канелоні з рікотою і шпинатом під соусом "Бешамель"
 
Час підготовки
Час готування
Загальний час
 
Кухня: італійська
Інгредієнти
  • 1 пачка канелоні (250 г)
  • 2 упаковки сиру "Рікота" (по 250 г)
  • великий пучок свіжого або пакет мороженого шпинату
  • оливкова олія
  • 1 зубчик часнику
  • пармезан
Інструкції
  1. нагріти пательню, вилити на неї олію, додати нарізаний пластинками зубчик часнику і підсмажити, щоб він віддав олії свій аромат. Після чого -забрати часник
  2. Потушкувати шпинат до зменшення його об'єму та вологи, опісля - додати сіль,перець і дати шпинату охолонути
  3. Добре перемішати усю рікоту зі шпинатом, за бажанням додати яйце, мускатний горіх, сіль, перець
  4. За допомогою кондитерського шприца або чайної ложечки начинити канелоні сумішю з рікоти та шпинату
  5. Змастити жаростійку форму соусом бешамель, викласти канелоні з начинкою, ще раз змастити соусом та посипати тертим пармезаном
  6. Випікати 20-30 хв при 180 градусах.

Тут трішки хочеться розповісти про свої перші враження від моєї нової духової шафи Pyramida F82. Я вже розповідала нещодавно яким чином вона до мене потрапила, а тепер у мене дійшли руки до перших випробувань.

Мені відразу сподобався інтерфейс: лише 3 ручки управління (режими, таймер, температура) і усе інтуїтивно-зрозуміле. Дуже незвично не відчувати зовні, як кочегарить духовка (у моїй старенькій Занусі жар йшов на всю кухню) :) Я навіть не розраховувала, що новенька PYRAMIDA прогрівається всередині так швидко, тож встигла попекти палець :) До речі, під час першого півгодинного нагріву (обов’язковий, щоб позбутись специфічного запаху), духова шафа з’їла лише 2 кіловати електроенергії, чим завоювала прихильність моєї вічно-заощадливої бабці :)

IMG_4222     IMG_4246

Так як електричної духовки у мене ніколи не було, спробувати хочеться все і відразу. Але для початку, з 8 доступних режимів, я вирішила зупинитись на стандартному нагріві (зверху та знизу). Що ж, такої скоринки у газовій духовці у мене ще ніколи не виходило. Єдине, місцями мій сир занадто сильно підрум’янився, тож наступного разу я покладу випічку або на рівень нижче, або спробую скомбінувати стандартний та делікатний режими. При делікатному режимі працює лише нижній нагрів з обдувом, тому можна сміливо спробувати приготувати піцу, кекси та подібну випічку. Гаряче повітря циркулюватиме в духовці, тож страва мусить пропіктись рівномірно. Будемо пробувати :)

IMG_4250     IMG_4265

Якихось 25 хвилин і можна куштувати смачні канелоні.
IMG_4272
Наостанок, про всяк випадок, розпишу вартість інгредієнтів. Упаковка канелоні – 38-50 грн, сир “рікота” – 50 грн за упаковку, сир “Пармезан” – від 100 грн. Як бачите, не дуже дешево, але раз на місяць побалувати себе і друзів цілком можна. Тим більше, сьогодні я ще раз переконалась в тому, що після місяцю в Італії, до макарон я повернусь ще не скоро :) Смачного!
IMG_4294

Categories: Italy, Tasty Recipes, Без категорії

  • Мирослав Шрам

    Ммм… як же смачно воно виглядає. Вже слюньки течуть!)

    • kateArt

      файно :) давай рецепт сестрі :))))

  • Ольга-Варвара Конопка

    Обожнюю макарони. Мабуть, щоб позбутися від цієї залежності, треба поїхати в Італію.

    • kateArt

      це найкраща терапія, вже більше місяця минуло, а я їх їсти ще не можу :)

  • Iryna Komendant

    Дякую за смачний рецепт! :) Вже скуштували з чоловіком, вийшло ситно і апетитно :) І я вирішила дати яйце, а верх затирала і пармезаном, і моцарелою, бо сам пармезан запечений не дуже люблю :)

    • kateArt

      файно)) я тішусь) а як Вам загалом рецепт, сподобався?) Ще готувати будете?)

      • Iryna Komendant

        Сподобвся! І доволі швидко готується:) Буду готувати ще. Плюс, хочу ще з начинкою поексперементувати :)

        • kateArt

          можна зробити аналогічну начинку як для м’ясної лазаньї – теж дуже смачно)

  • Pingback: Як я провела кулінарний МК для ТМ Pyramida в рамках дня народження магазина “Фокстрот” | Кулінарний блог Tasty World()