IMG_23782

Галета зі сливами

Люди часом кажуть “бійтесь своїх бажань, вони можуть справдитись”.  От і я колись подумала “А класно було б пожити у маленькій затишній квартирі в старому австрійському будинку, щоб вхід по балкону і щоб сонячно та світло”. І от я сиджу у новій старій кухні і просто ловлю момент. Можливо тут і вартувало б зробити ремонт, та ці всі маленькі тріщинки додають приміщеню особливого настрою та фотогенічності. Мої думки візуалізувались…

Галета зі сливами: рецепти випічки зі сливами, рецепти зі слив

За вікном витають натяки на осінь, що прийде от-от незабаром. А на ринку зваблює своїми кольорами слива. Іду і не можу відірвати погляду. Тут і синій, і пурпурний, і фіолетовий. Словом, цілий космос. Та й ціна… Лише 11 гривень за кілограм.

Чи то жадібність бере своє, чи просто бажання отримати естетичну насолоду, але я купую 1 кг слив. А потім іще два. Що мені тепер із ними робити? У мене вже назбиралось кілька рецептів, котрі мушу спробувати.

Галета зі сливами: рецепти випічки зі сливами, рецепти зі слив

Позавчора у мене відбувся урочистий перший запуск холодильника, а сьогодні можна назвати урочистим днем першого увімкнення духовки. Тісто я зробила день тому, однак була надто втомлена аби продовжувати, тому лишила його у холодильнику. Так можна.

Доки тісто трішки приходило до тями на дечці після “холодної доби”, я відважувала та мила сливи. 570 грам. Як добре, коли знаєш щось напевне. Всередині стало теплішати. Важливо передавати страві свою любов і не варто готувати, коли настрій нідочого. Це перевірено. У мене тоді геть нічого не виходить.

Галета зі сливами: рецепти випічки зі сливами, рецепти зі слив

Сьогодні мені знову було трохи сумно. Я намагаюсь впорядкувати шалений хаос в голові. Наче прогресую, але це зовсім непросто. Приготування страв – це також своєрідна медитація. Відчуття, запах, енергія. трансформація. “Ну і для кого ти це робиш?” – зринає звідкись голос. Для близьких, для друзів… Неважливо де вони зараз. Вартує почати. Я знаю, завтра точно хтось напише мені про цей пиріг, реагуючи на фото в соцмережах. І мені буде добре, тому що комусь буде солодко і хтось стане трішки щасливіший хоча б на кілька хвилин, доки смакуватиме дует пісочного тіста та сливи.

Галета зі сливами: рецепти випічки зі сливами, рецепти зі слив

 

Галета зі сливами: рецепти випічки зі сливами, рецепти зі слив

Але завтра буде завтра. А я тут, я зараз. Огорнута ароматом вершкового масла та кориці. Чомусь, не хочу лягати спати, доки не напишу цей рецепт. Тому…

Галета зі сливами: рецепти випічки зі сливами, рецепти зі слив

Нам знадобляться:

  • 160 г  борошна
  • 1 ч.л. цукру
  • дрібка солі
  • 140 г холодного вершкового масла, порізаного на кубики
  • 2 ст.л. молока або води
  • 1 яйце
  • 570 г слив
  • 70 г цукру
  • 1 ч.л. кориці
  • 1 ч.л. лимонного соку
  • 1 ч.л. лимонної цедри
  • 1 ч.л. борошна

Галета зі сливами: рецепти випічки зі сливами, рецепти зі слив

Зробіть пісочне тісто: змішайте борошно, 1 ч.л. цукру, сіль. Перетріть з маслом до стану крихти. Додайте молоко, яйце та замішуйте далі. Надайте тісту форму кульки та поставте у холодильник на годину.

Дістаньте тісто та дайте йому “прийти до тями” з хвилин 15. Розігрійте духовку до 180 градусів.

Помийте сливи, розріжте їх навпіл та очистіть від кісточки. Кожну половинку розріжте ще на 4 пластини.

Галета зі сливами: рецепти випічки зі сливами, рецепти зі слив

Змішайте сливи, корицю, лимонну цедру, сік, цукор та 1 ч.л. борошна.

Галета зі сливами: рецепти випічки зі сливами, рецепти зі слив

Застеліть дечку пергаментом. Розкатайте тісто для галети шаром десь у 5 мм. Я розкатую відразу на папері, це зручно. Розкатую міні-скалкою. Якщо тісто прилипає до скалки, то її можна злегка змочувати водою.

Викладіть на середину тіста начинку та обережно закрийте краї.

IMG_2348

Випікайте в духовці з 20-30 хв. Готовність оцінюйте по кольору тіста – коли воно почне підрум’янюватись – галета готова.

Галета зі сливами: рецепти випічки зі сливами, рецепти зі слив

Смакувати можна теплою разом із морозивом, а можна і дати їй настоятись.

Галета зі сливами: рецепти випічки зі сливами, рецепти зі слив

Смачного!

Галета зі сливами: рецепти випічки зі сливами, рецепти зі слив

 

Галета зі сливами: рецепти випічки зі сливами, рецепти зі слив

Галета зі сливами
 
Час підготовки
Час готування
Загальний час
 
Інгредієнти
  • 160 г борошна
  • 1 ч.л. цукру
  • дрібка солі
  • 140 г холодного вершкового масла, порізаного на кубики
  • 2 ст.л. молока або води
  • 1 яйце
  • 570 г слив
  • 70 г цукру
  • 1 ч.л. кориці
  • 1 ч.л. лимонного соку
  • 1 ч.л. лимонної цедри
  • 1 ч.л. борошна
Інструкції
  1. Зробіть пісочне тісто: змішайте борошно, 1 ч.л. цукру, сіль. Перетріть з маслом до стану крихти. Додайте молоко, яйце та замішуйте далі. Надайте тісту форму кульки та поставте у холодильник на годину.
  2. Дістаньте тісто та дайте йому "прийти до тями" з хвилин 15. Розігрійте духовку до 180 градусів.
  3. Помийте сливи, розріжте їх навпіл та очистіть від кісточки. Кожну половинку розріжте ще на 4 пластини.
  4. Змішайте сливи, корицю, лимонну цедру, сік, цукор та 1 ч.л. борошна.
  5. Застеліть дечку пергаментом. Розкатайте тісто для галети шаром десь у 5 мм. Я розкатую відразу на папері, це зручно. Розкатую міні-скалкою. Якщо тісто прилипає до скалки, то її можна злегка змочувати водою.
  6. Викладіть на середину тіста начинку та обережно закрийте краї.
  7. Випікайте в духовці з 20-30 хв. Готовність оцінюйте по кольору тіста - коли воно почне підрум'янюватись - галета готова.
  8. Смакувати можна теплою разом із морозивом, а можна і дати їй настоятись.

 

Categories: Tasty Recipes