бабба, солодощі Неаполя

5 страв, які варто спробувати у Неаполі

Відгостювавши у цьоці 2 тижні, я сіла на потяг, який пересікав Італію із Півночі на Південь, і поїхала до мами. Тут на мене чекало нове гастрономічне випробування, адже я подорожувала у мекку найсмачнішої у світі піци, свіжої моцарели, морепродуктів, солодощів з рікоти та багато іншого. Традиційно, хочу виокремити кілька страв, які запали в мою душу. Впевнена, що їх може бути ще більше, але для початку…

 

1. Піца

IMG_3251

У 1889 році, королева Маргарита відпочивала в Неаполі. В один спекотний літній день, вона попросила приготувати смачний та легкий ланч. В результаті, кухар приніс їй піцу з томатами, моцарелою і базилиіком, згодом, назвавши свою страву на честь королеви.

Сьогодні Маргаритою навряд чи когось здивуєш, адже піца стала абсолютно буденною їжею для середньостатичного італійця. Тут стільки її різновидів: від способу приготування до продажу по метрам (так, так, можна купити метр піци :)). Одним словом, піцайоло в Італії мусить бути талановитою людиною, щоб  не лише дуже смачно приготувати страву, а й зачепити своєю креативністю. Ось, наприклад, спеціально для нас, зробили “зірочку”, в кожному куточку якої – різна начинка (гриби, артишоки, баклажани тощо). Смачно? Не те слово!

IMG_3373
 

2. Морепродукти

IMG_3084

Завдяки Неаполітанській затоці, рибальство годує тут чимало людей. В деяких містечках, магазини з морепродуктами розташовуються буквально в кількох метрах один від одного. А напередодні Різдва вони ще й працюють цілодобово (зазвичай італійці смакують на свята рибу та морських гадів).

Досить часто морепродукти подають з пастою, попередньо приготувавши їх з різними прянощами. А ще бувають салати чи просто морепродукти-гриль. Ну і, звісно, якщо Вам закортить фаст-фуду, Ви навряд чи знайдете хот-доги. Натомість, Ви зустрінете багато кіосків з кальмарами-фрі :) І знаєте, їсти їх буде не страшно. Тому що вони дійсно свіжі.

 

3. Моцарела

IMG_3078

От дивлюсь на фото і досі відчуваю її смак. А ще, нещодавно, я вже купила пакетик цього сиру у Львові, і він здався мені просто масою без смаку. І недарма. Кажуть, що моцарелу з молока буйвола виготовляють лише на Півдні Італії. Яка ж вона свіжа, яка ж вона соковита, яка ж вона смачна у Неаполі! Бракує слів, просто спробуйте і Ви її ніколи не забудете!

Цікавий факт: місцеві не кладуть моцарелу у холодильник. Звісно, найкраще її спожити відразу, адже це свіжий продукт (зранку приготували – вдень продали). Однак, якщо залишається шматочок – його зберігають у сироватці при кімнатній температурі. Чому? В холодильнику моцарела змінює смак.

 

4. Бабба

IMG_2930

Хтось жалівся, що після моїх фотографій хоче їсти. Ну от, я й сама редагувала цю знимку і в мене потекли слюнки :) Знайомтесь, бабба – здобна випічка, яка наскрізь просякнута ромом. Дуже соковита і масна. На любителя.

Подейкують, що Батьківщина бабба – Польща, але її важко оминути в Неаполі, тому що ця випічка тут буквально на кожному кроці. Для галочки варто спробувати хоч раз.

IMG_2933

 

5. Сфольятела

IMG_2954

Те, заради чого можна продати душу. Слоєне тістечко з рікотою. Найкраще смакує теплим. У мене навіть є футболка з його зображенням і надписом ” я їх люблю” :)

До речі, зі сфольятеле у мене тепер пов’язаний теплий спогад. Відколи я приїхала до Італії, мені постійно нагалошували на жадібності мешканців цієї країни. Вітчим повторював: “Найжадібніші у світі – португальці, а після них – 11 регіонів Італії”. Так от, якось ми бігли за цими тістечками у інший кінець Неаполя (вітчим казав, що знає кондитерську, де їх найкраще готують). Але коли прибігли – виявилось, що заклад практично зачинений і нам нічого не продадуть, адже касу закрили. За мить продавчиня продовжила: “Але ми можемо їх подарувати!”. І нам красиво запакували ДЕСЯТЬ теплих сфольятеле. Враховуючи, що 1 тістечко вартує 2 євро, подарунок немалий. Ну і от кому після цього вірити?

IMG_2950

Я можу продовжувати про тістечка, пасту, салати, але залишу їх для наступних записів із рецептами. А ще впевнена, що багато хто з Вас може також цікаво доповнити мій список, тож розкажіть, чи були Ви на Півдні Італії і що цікавого куштували :)

 

Categories: Italy, Tasty Places, Без категорії